Arkin varia

Uitbreiding Raad van Bestuur

In maart 2018 heeft Arkin haar raad van bestuur versterkt met psychiater Cécile Gijsbers van Wijk. Zij was eerder werkzaam bij Arkin als directeur Zorg, Onderzoek & Kwaliteit. Als derde bestuurslid is zij onder andere verantwoordelijk voor het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van zorg binnen Arkin, wetenschappelijk onderzoek en beroepsopleidingen. De uitbreiding van de Raad van Bestuur is mede ingegeven door de veranderingen binnen de GGZ en de groei die Arkin de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Sinai Centrum in tv-docu
‘Op Oorlogspad’

Hoe herinner je je iets waar je zelf nooit bij bent geweest? Hoe leeft de Tweede Wereldoorlog nu nog voort in Nederland en wat merk je als derde generatie nog van oorlogstrauma’s in je familie? Dat heeft VPRO-programmamaker Nicolaas Veul onderzocht voor zijn vierdelige serie ‘Nicolaas op Oorlogspad’. In de vierde aflevering is Nicolaas bij het Sinai Centrum te zien en vertellen cliënten en behandelaar Gil Yitshaki hierover. Kijk hier naar de aflevering ‘Houdt het dan nooit op?’

Elske van den Berg

bij Editie NL

Naar aanleiding van de documentaire-reeks ‘Maskers af’ over eetstoornissen, gaf Elske van den Berg, directeur behandelzaken van Novarum, uitleg over eetstoornissen bij Editie NL.

Mentrum Trace

In september opende Mentrum Trace haar deuren aan de Vlaardingenlaan, een speciale afdeling voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Naast diagnostiek en behandeling, is er ruimte voor innovatie. Zo is er in het najaar een behandeling met virtual reality (VR) ontwikkeld. De behandelingen zijn klinisch en poliklinisch. Cliënten hebben één vaste behandelaar die hen het hele traject begeleidt. Er wordt op begrijpelijk niveau gecommuniceerd, daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van beeldtaal zoals pictogrammen.


Mentrum Trace doet ook onderzoek. Zo is bij verschillende onderdelen van Mentrum onderzocht of behandelaren het functioneringsniveau herkennen bij hun cliënten. Dat is gemeten middels vragen aan behandelaren, dossieronderzoek en een screeningstest (de SCIL) bij cliënten waarmee een vermoeden op een verstandelijke beperking kan worden gemeten.

Mentrum Trace is het expertisecentrum voor psychiatrie en LVB in de regio. Lees hier het artikel in het Parool over de opening.

Roads versterkt inzet ervarings-deskundigheid

Roads heeft in oktober haar aanbod in de Randstad uitgebreid met de overname van vier Vriendenhuizen van Vriend GGZ. Met de toevoeging van de Vriendenhuizen Den Helder, De Goorn, Lisse en Amsterdam en het ambulante team in Amsterdam, zet Roads in op meer ervaringsdeskundigheid in het begeleiden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De Vriendenhuizen zijn cliënt-gestuurde locaties, waarbinnen een gastenverblijf en activiteitencentrum worden gecombineerd. Met de functie van het gastenverblijf bieden de Vriendenhuizen de cliënten respijtzorg buitenhuis, om mantelzorgers tijdelijk te kunnen ontlasten. Maar vooral zijn de Vriendenhuizen oefenplaatsen voor duurzame maatschappelijke participatie, met als doel cliënten toe te rusten op een zelfredzaam bestaan.

‘Be your own hero’ –

Arkin op de Pride

Met de slogan ‘Be your own hero, Arkin is your sidekick’ deed Arkin mee aan de Canal Parade van de Pride Amsterdam. Zo'n honderd enthousiaste medewerkers vertegenwoordigden Arkin op een feestelijke boot door de grachten. Tussen hen in drie superhelden die de boodschap van Arkin al dansend uitdroegen. De Powergirl met blauwe cape en bokshandschoenen blinkt uit in zichzelf mogen zijn, de Onverwoestbare – in het geel - weet zich altijd door donkere tijden heen te slaan en de roze Man van Mate laat zien dat excessief drank- en drugsgebruik niet nodig zijn om met volle teugen te genieten. Zo trok de boot op een vrolijke manier aandacht voor een gevoelig thema; binnen de LGBTI gemeenschap komen meer psychische problemen voor, doordat (zelf)acceptatie nog niet vanzelfsprekend is.