Reigersbos

Agenten op stage bij Mentrum

“Verwarde man met mes, dat is een ‘adrenalinemelding’. Je gaat erop af, onthoudt ‘mes’ en vergeet ‘verward’. Hoe moet je handelen? Je hebt het in je opleiding wel eens geoefend, maar de praktijk is uiteraard anders.” zegt netwerkagent Karim Arsalan. In 2018 kwamen zo’n 30 agenten in opleiding een paar dagen meelopen bij Mentrum. Om mensen met psychiatrische problemen te leren (her)kennen. Beiden hebben in de stad te maken met dezelfde doelgroep en de samenwerking werpt zijn vruchten af.

Ro Deira, wijkagent in Reigersbos: “In de politieopleiding wordt niet veel aandacht besteed aan kwetsbare mensen: LVB-ers, mensen met psychiatrische problemen, nieuwkomers. Hoe herken je hen, hoe ga je ermee om? Dat hoort wel in de opleiding thuis. Daarom hebben we contact gezocht met Mentrum, HVO Querido en andere organisaties. Veel ‘aspiranten’ vinden het een verrijking. Al is er ook nog wel een groep die denkt: ‘ik wil gewoon boeven vangen’. Maar 80% van het werk is hulpverlening, dan red je het niet met machogedrag.”


Op stage bij de politie

De aspiranten hebben in het najaar meegelopen in het restaurant en op de open en gesloten afdeling van de kliniek. Marjan Holla, manager bedrijfsvoering: “Ze leren hoe het hier werkt, hoe ze cliënten benaderen en wat cliënten nodig hebben. En wij hebben vanuit Mentrum ook met 10 man meegelopen met de politie. We hebben gezien waar en hoe opgepakte cliënten terecht komen, waar hun spullen blijven, waar ze zitten in afwachting van de rechter-commissaris enzovoort. Ik heb meegelopen met de wijkagent. In elkaars keuken kijken is voor beide partijen heel leerzaam en het contact is sindsdien echt veranderd!"

Weten wat er nodig is

Tussen Mentrum en de politie is nu meer overleg en er zijn betere afspraken. Marjan: “Als we hulp van de politie nodig hebben, doen we concretere meldingen. Ook zijn we naambadges gaan dragen. Dat helpt in crisissituaties.” Wijkagent Ro: “Begeleiders van cliënten in het winkelcentrum of in de kliniek moeten herkenbaar zijn. Als er een vechtpartij is en de politie moet ingrijpen dan moet dat snel en staat veiligheid voorop. Dan ontbreekt de tijd om even te overleggen.”


Door angst de fout in

Marjan vervolgt: “We hebben meer begrip voor elkaars werk, de verwachtingen over en weer zijn duidelijker. Vroeger was er een drempel om de politie te bellen. Nu niet meer. In lastige situaties lopen de gemoederen heus nog wel eens hoog op, maar dat bespreken we na afloop gewoon.” De politie heeft geleerd wat Mentrum is en doet en welke doelgroep zij behandelt. Marjan: “Ze weten nu ook beter wat onze cliënten soms zo angstig maakt dat ze door die angst juist de fout ingaan.”

‘Ik schrik daarvan’

Karim: “Verwarde mensen benaderen hoeft niet gelijk met overmacht of getrokken wapen. Het kan ook anders, daar werkt de politie ook aan. We hebben nu een training ‘omgaan met agressief gedrag’. Agenten leren contact te maken, laag te gaan zitten en zo laat mogelijk je wapen trekken. Ook als er een man met een mes in de woonkamer staat. Dan zeg je bij de deur eerst iets als ‘ik schrik daarvan’, in plaats van ‘leg neer of ik schiet’.”


De meest mooie plek

In Reigersbos zitten veel kwetsbare groepen, sinds 2017 is er een alcoholverbod van kracht in bijna de hele wijk en de meeste overlast-meldingen gaan over verwarde personen. Marjan: ”Maar het is de meest mooie plek die je kan bedenken; multicultureel, wat verwaarloosd maar veel saamhorigheid en participatie. Al die kleine kerkjes en hulpverenigingen zijn er voor elkaar. Ik heb op veel locaties gewerkt, maar kom toch altijd weer hier terug.”

Praatje pot

Wijkagent Ro: ”Ik bel vaak aan bij mensen, gewoon voor een praatje pot. Hun verhalen horen. Dat werpt een ander licht op wat er speelt in de wijk. Weten wat er bij Mentrum speelt helpt ook. We informeren elkaar beter, ook over cliënten wiens gedrag we zien veranderen. Door in elkaars keuken te kijken, zien wij op straat nu ook makkelijk het verschil wie van Mentrum is, of van Cordaan, of van HVO.” Bijkomend voordeel: door de meeloopstages van de politie bij Mentrum, zien cliënten hen ook van een andere kant. En dat vermindert de spanning!