Arkin BasisGGz

Bij Arkin BasisGGz is het gebruik van diverse e-health toepassingen in de behandeling de normaalste zaak van de wereld. Een van de meest sprekende voorbeelden is het gebruik van Virtual Reality Therapie (VRET). Hiermee oefen je omgaan met je angst. Er zijn veel situaties waar mensen bang voor kunnen zijn; een supermarkt, bus, winkelstraat, feestje of café. Met computerbeelden kun je met bijna iedere situatie oefenen waar je bang voor bent.

"Met een microfoon kan ik de barvrouw laten zeggen wat past bij de klachten van degene die ik behandel," zegt Roos Pot-Kolder, psycholoog in-opleiding-tot GZ-psycholoog/ onderzoeker. Mensen met psychosegevoeligheid blijken extra bang voor mensen die naar hen kijken en tegelijkertijd op hun smartphone pielen. Dan lijkt het alsof er over hen wordt gesproken. "De afname van angst gebeurt eerst in de virtual reality, maar geldt ook in het echte leven," aldus Roos. "Al na acht weken, met zestien sessies, is er duidelijk succes." Het onderzoek over virtual reality-therapie van Roos Pot-Kolder werd eerder gepubliceerd in het Engelse tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Veilig oefenen in virtuele wereld
Virtual Reality Therapie geeft de mogelijkheid in kleine stapjes te oefenen met angstige situaties. Gewoon in de spreekkamer, samen met je behandelaar. Je kunt zo veilig en in alle privacy met spannende situaties leren omgaan. Je draagt een bril waarmee je beelden ziet die de angst oproepen. Door te oefenen word je je angst weer de baas. Ook in het echte leven. Weten hoe het in praktijk eruit ziet? Bekijk het filmpje over hoe zo’n VR behandeling werkt!